Monday, November 26, 2018

Tekemistä



Ensinäkin, syö MOMOja. Niitä on tarjolla melkein poikkeuksetta missä vain, mutta erot ovat suuria ravintoloiden välillä. Voit valita täytteeksi kasvis-, buffalo-, tai kanaversion. Momojen ulkomuoto vaihtelee myös, joten älä anna ulkokuoren hämätä. Joissakin paikoissa voi olla tarjolla juusto ja valkosipuli versio.



Käy Dani's Hand-Made Kahvilassa Patan Durbar Squaren kupeessa (2krs.)





Maista tätä "juustoa", mieluiten paikallisen seurassa kenen suurinta herkkua tuntuivat olevan. Voi kuulemma olla parempaa kuin Fazerin Pätkis, Turkkarit tai saati Salmiakki.

Kaunis aukio lähellä Patan Durbar Squarea.

Jos juot alkoholia, kokeile paikallista kuumaa hirssiolutta (Tongba)

Käy katsomassa taidetta.

Kapua portaat "Apinatemppelille"
(Swayambhunath Stupa) 

Swayambhunath (Kathmandu)

Ylhäältä näkee koko Kathmandun.

Älä tuo mukanasi eväitä.. Ne viedään kuitenkin. (näin kun yhden turistin voileivät vietiin kädestä)
Paikka on heidän ja sinä olet vain vierailija. Kunnioita heitä ja heidän aluettaan.

(Halutessa voit ostaa keksejä vartavasten apinoille syötettäväksi)




Hyvä tapa liikkua: paikalliset bussit ja hinta on yleensä 15-25 nepalin rupian verran (n. 0,10€-0,20€) riippuen matkan pituudesta. Voit myös ladata Tootle Nepal appin, joka on paikallinen Über ja toimii moottoripyörillä.
Hinta on kalliimpi kuin paikallisbussi mutta liikkuminen kätevämpää varsinkin ruuhka-aikaan. Hintataso on kuitenkin niin alhainen verrattuna esimerkiksi Suomeen, joten oikeasti Über ei tule kalliiksi. Esimerkkinä Ekantakunasta Swayambhunath:lle 190 nepalin rupiaa (n. 1,40€ ). Todella kätevää, jännittävää ja maisemat näkyy hyvin!



SHANTI BAN, Godawari


Shanti Ban, Godawari













Chandragiri Hill (Cable Car)





Chandragirin huipulle kulkee kaapelihissi ja turisteilta meno-paluu maksaa 22 USD. Huipulle voi myös kävellä tai vaihtoehtoisesti tulla kävellen alas. Yhdensuuntaisia lippuja myydään 11 USD hintaan. Kävelyn on tapahduttava auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana eli valosalla ja aikaa tulee varata yhteen suuntaan vähintään 3 tuntia.



Ilma ohenee..



2520m





Lumihuiput näkyvät huipulta ja paikka sopii myös perheille sillä paikan päällä on valtava leikkipuisto. Huipulla on ravintola, matkamuistokoju, kahviloita ja tietysti temppeli.

Saturday, November 17, 2018

Työskentelyä

"Lastenkoti"


Yksi työtehtävistäni nepalilaisessa "lastenkodissa" oli opettaa 8-11-vuotiaille tietokoneen käyttöä. He olivat opiskelleet teoriaa koulussa, mm. miten tietokone käynnistetään, mitä tapahtuu mistäkin näppäimistön painikkeesta sekä miten hiirtä käytetään. He olivat tehneet paljon tehtäviä siitä, mitä kaikkea tietokoneella voi tehdä ja miten tietoa etsitään internetistä.

Tutustuimme miten Paint-ohjelma toimii ja mitä kaikkea hauskaa sillä voi tehdä.





Opin kirjoittamaan oman nimeni nepaliksi.
Tytöiltä löytyi erittäin paksu kirja, joka sisälsi suurimman osan Disneyn klassikkotarinoista. Kirjan parissa vierähti tovi, kun piti kaikki tarinat lukea, alusta loppuun. Tytöt saavat koulusta suuren määrän läksyjä ja heillä on ns. vapaa-aikaa hyvin rajoitetusti, mutta onneksi löytyi pieni hetki lukea satuja.


Paikallinen Montessori-koulu


Rakennus oli koristeltu lasten askarteluilla ja niitä käytettiin apuna opiskelussa.
Luokkatiloissa oli mm. vuodenajat, kuukaudet, viikonpäivät, numerot, eläinryhmät jne. englanniksi.
Englantia lapset eivät puhuneet eikä opettajien englanninkielen taito ollut laajimmasta päästä. Yhteistä kieltä ei siis ollut mutta pärjäsimme muilla keinoilla.


Koulupäivät koostuvat äidinkielen oppitunneista sekä kirjoittamisesta, lukemisesta ja matematiikasta englanninkielellä. Lounas ja välipala syödään myös päivän aikana.
Ulkoiluun on varattu vain hetki aikaa ja kouluun tultaessa opettaja vetää kaikille lapsille "asento-lepo" harjoitukset ja he laulavat kansallislaulunsa.
Tämä toi minulle mielikuvan armeijasta.



Piha oli todella viihtyisä ja koristeltu..toisaalta tuolle lapsimäärällä aivan liian pieni. Eivät he toki liikaa pihalla leiki...

Lasten määrä vaihtelee mutta tiloihin mahtuu kuulemma n. 30 lasta. He ovat iältään 2-7-vuotiaita. Tällä hetkellä heitä oli noin 20. Päiväkodit ja koulut ovat paikallisten mukaan kallista lystiä, varsinkin yksityiset.
Tässä paikassa olevat lapset olivat varakkaista perheistä ja se näkyi myös heidän käytöksessään. (jos vaikka havainnoi "lastenkodin" lapsia vs. tämän koulun lapsia)

Suomessa päiväkodeissa pyritään osallistamaan lapsia heidän opetellessa pukeutumaan itsenäisemmin ja tuetaan kun lapsi haluaa olla omatoiminen. Vanhemman tultua hakemaan lasta, auttaa vanhempi lastaan vaatteiden kanssa.
Tässä koulussa vanhemmat odottavat portin takana, kunnes lapset tulevat ulos.

Työntekijät (mukaanlukien myös minä) haemme lapsille heidän ulkovaatteensa ja puemme karvakauluksiset-kimalle-jakkutakit kuin hienoille ladyille/herroille.
Lapset ovat myös oppineet tähän.
En tiennyt tätä ensimmäisenä päivänä ja kyseessä oli 7-vuotias tyttö, joka seisoi edessäni ojentaen takkiaan ja pipoaan minulle. Ihmettelin kovasti, että mitä ihmettä.. Kyllähän 7-vuotias pukee itse. Mutta tosiaan minun täytyi pukea hänet.


Lapset tekevät suurimman osan päivästä tehtäviä, mutta puolisen tuntia sain heille päivittäin opettaa lasten leikkejä.
Jopa perinteinen "hippa-leikki" oli näille lapsille vieras.. Mikä kuulostaa minulle aika hurjalta, kun kyseessä on leikki-ikäisetlapset.

He nauttivat kovasti ohjaamistani leikeistä ja laululeikit lauloin suomen kielellä.. samapa tuo suomeksi vai englanniksi, kun vieras kieli joka tapauksessa :) he myös tykkäsivät kovasti minun laulaessani suomeksi.

Aikuiset olivat minulle todella ystävällisiä ja lapset riitelivät huomiostani jatkuvasti. Ruokapöydässä vääntöä käytiin, ketkä kaksi "onnekasta" pääsevät viereeni istumaan.

Friday, November 9, 2018

Tapahtumia





Garden of Dreams ja Tihar-festivaali.

Tihar festivaalia vietettiin 5.11-9.11.2018 (ja Nepalissahan eletään vuotta 2075.)

7.11.2018 jokaisen sisäänkäynnin / oven edustalta löytyi tällainen ja väripulvereita myytiin joka kojussa.

















Viidelle festivaalipäivälle löytyy jokaiselle oma juhlankohde: Korppi, Koira, Jumala, Lehmä ja Veli





"Koiranpäivänä" kaikki koirat saivat ihmisiltä ruokaa kaduille.
Me jätimme myös oman osamme.
Tihar päättyy Veljen päivään


(Bhai Tika) Veli, Sisko ja "Tika"



Kodin piha.


BUS STOP. Lehmiä, sonneja ja vasikoita näkee Nepalissa joka paikassa.

Liikenteessä väistetään vaikka kulkisivat keskellä tietä.

Lehmä on hindulaisuudessa pyhä eläin, vaikka ne eivät ole varsinaisen palvonnan kohde, niitä kunnioitetaan suunnattomasti.

Sunday, November 4, 2018

Lähtö

Matkustusaikani: 4.11.2018-17.12.2018

Yritin lähteä matkaan mahdollisimman yksinkertaisella varustuksella. Tämä minulle tuntuu joka kerta matkaan lähtiessä olevan suurin haaste.

Nepalissa tulisi olemaan haasteellinen ilmasto marraskuussa, sillä päivisin pyöritään 25 asteen molemmin puolin ja iltaisin lämpötila tulisi tippumaan vähintään kymmenen astetta.

Myös joulukuussa saattaa olla siis hyvinkin viileä ilta- ja yöaikaan.





Lensin Flydubailla, yhdellä välilaskulla.
Helsinki-Dubai-Kathmandu

Lentoni lähti myöhään illalla Helsingistä, joten lensin yön yli ja seuraavana aamuna olisinkin jo Dubaissa.

Välilaskuni Dubaissa meni nopeasti saatuani uuden ystävän, jonka kanssa höpistä ja syödä aamupalaa.

Helsinki-Dubai lento kesti 6h 30min, välilasku olisi 4h 50min ja Dubaista Kathmanduhun 4h.


Kathmanduhun saavuttaessa klo 1815 ilta oli hämärtynyt, mutta onnistuin näkemään upeat Himalajan lumihuiput koneesta.


Olin hyvin väsynyt lentmisen jälkeen enkä pimellä juuri nähnyt maisemia. Nukkumaan siis ja huomenna tutkimaan lähiympäristöä.



Thursday, November 1, 2018

Lyhyt esittely



Olen Riikka, 28-vuotias lähihoitajaopiskelija Helsingistä.
Rakastan matkustelua ja olen erittäin utelias.

Lähdin tutkimaan Nepalia kansainvälisen vaihdon muodossa osana lähihoitajaopintojani.

Erikoistun lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseen.
Opiskelen toista vuotta ja samalla viimeistä.

Tässä blogissa kerron teille matkastani Nepalissa.